phone 089/76.47.21

Schoolregels

Leefregels op school

  • We respecteren elkaar en de plaats waar we samenleven.  
    Dat wil zeggen dat we beleefd en vriendelijk zijn, elkaar vergeven bij ruzies en de school netjes houden.
  • We vertrouwen elkaar want zo bouwen we aan de toekomst en daarvoor moeten we elkaar aanmoedigen.
  • We zijn rechtvaardig voor elkaar en voor onszelf.  Dan kunnen we ook eerlijk zijn.
  • We luisteren naar elkaar.  Dan kunnen we elkaar beter begrijpen en helpen.
  • Het is fijner om samen te leven als iedereen zichzelf mag zijn (diversiteit) en we elkaar kansen geven om te groeien.
  • We werken samen om goede resultaten te behalen.  
    Daardoor leren we open te staan voor elkaar en geduldig te zijn en voelen we dat we samen horen.
  • We willen de dingen zelf kunnen.  Daarvoor moeten we onszelf beheersen en kunnen doen wat anderen ons vragen (zeker op plaatsen waar we met veel zijn).
  • We willen op een blije manier naar het leven kijken.  
    Daarom leren we genieten van de kleine dingen en kunnen we tonen dat we dankbaar zijn.

We willen aan al deze regels werken.  Dan voelen we ons goed, kunnen we rustig zijn, voelen we géén druk en doen we dingen voor elkaar zonder dat we daarvoor iets in de plaats moeten krijgen.  Verder hanteren we in onze school de ‘no-blame aanpak’  bij aanhoudende problemen of pestsituaties.  Het CLB begeleidt een groepje leerkrachten hierin: juf Elke & directie.

Voor meer info neemt u contact op met onze school.

In de schoolgebouwen

Onze school is mooi.  We willen dat dit zo blijft.  Daarom speel ik nooit met de bal onder de overdekte speelplaats, want een bal maakt vlekken op de muur. Ik schrijf niet op muren en maak nergens krassen of strepen op.  Ik leun niet tegen de muur en plaats zeker geen voet tegen een muur.

Ik mag in het gebouw komen als ik dat eerst aan de juf of meester vraag.  In de gangen mag ik niet rennen.  Dat is niet veilig.  Ik mag ook niet alleen in de klas achterblijven tijdens de speeltijd.  Voor opzettelijke beschadigingen van gebouwen (strepen, krassen, graffiti, vernielingen,…), meubels en materiaal wordt aan de ouders een schadevergoeding gevraagd, gelijk aan de kosten van de herstelling of vervanging.  In overleg met de ouders wordt een sanctie getroffen voor de leerling, gericht op het inzien van de ernst van de feiten.

In de gangen zijn er op sommige plaatsen rode knoppen.  Dat zijn alarmknoppen: alleen als er brand is, mag ik erop drukken.  Dan gaat de alarmsirene loeien en komt de brandweer. Als de alarmsirene loeit, is er brand of is er een oefening.  Ik verlaat dan zonder te rennen rustig de klas en het gebouw.  Ik neem niets mee.  Ben ik op het toilet, of ben ik niet bij mijn juf of meester, dan ga ik onmiddellijk naar buiten en verzamel in mijn klasrij.

Toiletten

In onze school zijn er afzonderlijke WC-lokalen voor meisjes en jongens.  Jongens komen nooit in het WC-lokaal van de meisjes en andersom.  Ik kom alleen in het WC-lokaal dat voor onze klas bedoeld is. Indien er iets beschadigd is, verwittig ik onmiddellijk een leerkracht. Het WC-lokaal moet verzorgd zijn. Ik speel er niet.  Ik spoel na gebruik het toilet door.  Ik was steeds mijn handen, toch ben ik spaarzaam met water.  Ik doe ook altijd alle lichten uit.

speelplaats

Op de speelplaats vind ik het  fijn: ik kan er rennen, wandelen, spelen.  Omdat we op de speelplaats met veel kinderen zijn, is het belangrijk dat afspraken worden gemaakt.  Als we een balspel spelen, doe ik dat op de afgesproken plek.  Ik werp papiertjes of ander afval in de juiste bakken.

Ik speel op het grasveld of op de klinkers maar niet in en rond de fietsenstalling.  Ik ren niet onder de overdekte speelplaats en speel er niet met de bal.  Ik fiets, skeeler en skate dus niet op de speelplaats.

Omdat ik ruzie maken, vechten, schelden, plagen en pesten niet prettig vind en het ook niet mag, doe ik dat niet.  Ik laat ook iedereen meespelen.

Als het belt, stop ik met spelen en stap onmiddellijk naar mijn klas. In de gangen loop ik niet en roep ik niet.

Eetzaal en middagpauze

We eten in 2 groepen (om 12.05 uur de 1ste groep en om 12.25 uur de 2de groep) en luisteren naar de toezichters en leerkrachten!  (Ik ga met de toezichter naar de eetzaal / Ik heb een vaste plaats en doe mijn jas uit / Ik blijf op mijn plaats zitten (aangenamer voor anderen en mezelf) / Ik roep of schreeuw niet, ik mag wel zachtjes praten)

De groep die niet in de eetzaal is, zal onder toezicht een extra speelkwartier hebben.

Als ik in de eetzaal ongehoorzaam ben, moet ik bij de juf of de meester uitleg geven.  Het kan ook zijn dat ik naar de directeur moet.  Als ik twee keer bij de directeur moet komen, krijgen mijn mama en papa een briefje waarin wordt verteld dat ik niet braaf ben en dat ik twee weken niet mag blijven eten in de school .  Helpt dat ook niet, dan worden mama en papa uitgenodigd op school en kan het zijn dat ik niet meer mag blijven eten.

Kleuters, die op school blijven eten, moeten zelfstandig kunnen eten en het toilet bezoeken.  Daarom vragen we pamperkindjes om tussen de middag naar huis te gaan.

Fietsers

Als ik met de fiets naar school kom, stap ik binnen langs de poort van de Marie-Joséstraat met mijn fiets aan de hand.  Ik zet mijn fiets dan in de stalling.  De poort wordt gesloten als het belt. 

Kom ik te laat, dan moet ik mijn fiets tegen de schoolmuur plaatsen (zie AFSPRAKEN)

Om 12.05 uur en om 15.05 uur verlaat ik de school onder toezicht van een leerkracht.

Ik neem altijd de veiligste, kortste weg om naar huis te fietsen en respecteer het verkeersreglement.

Voetgangers

Als ik te voet naar school kom of mijn mama/papa brengt me met de auto, dan kom ik langs de overdekte speelplaats binnen.  Mijn mama/papa parkeert de auto steeds op het kerkplein.  Als ik in de omgeving van de poort van de Marie - Joséstraat woon, mag ik daarlangs binnenkomen.  Ik neem aan straat of bij de poort afscheid van mijn mama/papa. Kinderen die alleen naar school komen, of alleen huiswaarts keren doen dit langs de veiligste weg, vallen geen andere kinderen lastig en respecteren andermans eigendom.  Kinderen die niet opgehaald worden, wachten bij de leerkracht die toezicht heeft.  De kinderen die naar de naschoolse opvang gaan, worden gebracht door een leerkracht.

Liever gezond

Ik breng  een stuk fruit mee naar school en geen snoep. 

Kledij en uiterlijk

  • Ik kom steeds netjes gekleed naar school.  Bij warm weer draag ik géén topje met dunne bandjes (meisjes) of een onderhemd (meisjes en jongens) en loop zeker niet rond in ontbloot bovenlijf.
  • In het schoolgebouw draag ik géén hoofddeksel (hoofddoek, hoed, pet, muts …) (uitgezonderd omwille van ziekte). 
  • Omdat het heel gevaarlijk is, draag ik géén slippers.
  • Juwelen draag ik liever niet, zeker géén opvallende, grote juwelen (niet verzekerd!), gel-nagels zijn verboden wegens om motorische redenen.
  • Ik breng géén (elektronisch) speelgoed, géén multimedia-apparatuur (gsm, iPod, tablet, smartphone, MP3…), géén voorwerpen als laserpen, aansteker, wapens … mee naar school.  Bij overtreding worden de voorwerpen afgenomen en in overleg met de ouders eventueel teruggegeven.
  • Ik laat géén geld of waardevolle dingen achter in mijn boekentas of jas.

Verloren voorwerpen?

Ik tracht heel zorgvuldig te zijn met mijn jas, mijn turn- en zwemgerief, met al mijn spulletjes.  Als ik toch iets verlies, dan vertel ik dat onmiddellijk aan de juffrouw of de meester in de klas of op de speelplaats.  Als ik iets vind dat niet van mij is, dan geef ik het aan de juffrouw of de meester.  Verloren voorwerpen kan ik terugvinden in de trappenhal van het 1ste en 2de leerjaar of in de inkomhal bij de kleuters.

Verjaardag vieren op school!

Een traktatie is vrijblijvend, maar geschenkjes (kleurpotloden, speelgoed,...) zijn verboden!

Dit mag wel:             

  • Een stuk fruit want ‘fruit is fun’!
  • Een koekje of zakje chips om in de klas te verdelen
  • Een drankje (geen frisdrank)
  • Of één klascadeau 

Bewegingsopvoeding & zwemmen

Lichamelijke opvoeding en zwemmen behoren tot de verplichte vakken en moeten door iedereen gevolgd worden.   Slechts met een geschreven toelating, ondertekend door de ouders, kan een leerling eventueel van een zwem- of turnles ontslagen worden.  Wie op advies van de geneesheer gedurende een langere periode niet aan de turn- of zwemlessen mag deelnemen, dient een doktersattest aan de turnleraar te bezorgen.  Er worden voor die leerlingen opdrachten voorzien.

Alle leerlingen turnen 2 lestijden per week (of 1 lestijd turnen en 1 lestijd zwemmen).  Omwille van de veiligheid doen we de haren bijeen en dragen we géén opvallende juwelen.  Alle zwemlessen gaan door in het Gemeentelijk zwembad ‘Prinsenpark’.

Wat heeft uw kind nodig ?

  • voor de turnles: een turnzak met korte broek, turnpantoffels die géén sporen nalaten op de vloer en het T-shirt van de school (12,50 Euro, op het secretariaat te koop).
  • Voor de 4- en 5-jarige kleuters een stevige turnzak met turnpantoffels die géén sporen nalaten op de vloer.
  • voor de zwemles: een zwemzak met een grote en een kleine handdoek, zwembroek (géén short!) voor de jongens en badpak voor de meisjes.  ’s Winters zorgen we voor een warme muts !

Leerlingen van de 1ste graad, die hun turngerief vergeten, krijgen een nota in hun agenda.

Leerlingen van de 2de en 3de graad, die een tweede keer hun turngerief vergeten, turnen wel mee maar krijgen een speciale taak om thuis te maken.
Schrijf in alle materialen de naam van uw kind, zodat we gevonden voorwerpen kunnen terugbezorgen.

Rookverbod

Er geldt een permanent rookverbod op school. Het is dus verboden te roken in zowel gesloten ruimten van de school als in openlucht op de schoolterreinen. Er is ook een rookverbod tijdens de extra-murosactiviteiten.

Verplichte verzekering

De school heeft een verzekeringscontract afgesloten tot dekking van de burgerlijke aansprakelijkheid, met uitzondering van de contractuele aansprakelijkheid van de organisatie en  de vrijwilligers. De polis ligt ter inzage op het schoolsecretariaat.

Ongevallen en de schoolverzekering

Onze school is verzekerd als uw kind een ongeval overkomt in de school, tijdens  schoolse activiteiten (uitstappen,…) of als voetganger/fietser op weg van of naar school.  De leerlingen moeten wel de veiligste, kortste weg nemen.

DE PROCEDURE:

  • De school contacteert de ouders, informeert hen en beslist samen of ouder/school naar een arts gaat en de arts vult (na de nodige verzorging) een medisch getuigschrift in.
  • De school doet aangifte van het ongeval
  • De briefjes die u bij de dokter ontvangt, levert u in bij uw ziekenfonds. U vermeldt dat het om een ongeval gaat.  Hiervoor ontvangt u een kwitantie en dit mag u, samen met uw bankrekeningnummer, afgeven aan het secretariaat.

De verzekering dekt de burgerlijke aansprakelijkheid en de lichamelijke ongevallen (medische kosten, prothesen, …) en niet de eigen materiële schade (schoolgerief, kleding …)

De verzekering ‘Omnium Beroepsopdrachten’ waarborgt de schade aan voertuigen van personeelsleden en personen die in opdracht van het schoolbestuur / directie verplaatsingsopdrachten met hun eigen wagen uitvoeren ten dienste van de school. 

Aansprakelijkheid

De school is aansprakelijk voor de schade die de vrijwilliger aan derden veroorzaakt bij het verrichten van vrijwilligerswerk. Ingeval de vrijwilliger bij het verrichten van vrijwilligerswerk de school of derden schade berokkent, is hij enkel aansprakelijk voor zijn gedrag en zijn zware fout. Voor zijn lichte fout is hij enkel aansprakelijk als die eerder gewoonlijk dan toevallig voorkomt.

Vrijwilligers

De school maakt, bij de organisatie van verschillende activiteiten, gebruik van vrijwilligers. De nieuwe wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van de vrijwilligers verplicht o.m. de scholen om aan de vrijwilligers te informeren over een aantal elementen. Omdat elke ouder een schoolreglement ontvangt en voor akkoord ondertekent, kiest de school ervoor om de informatie in het schoolreglement op te nemen. Op die manier is elke ouder op de hoogte.

De nieuwe wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van de vrijwilligers.

  • De school maakt bij de organisatie van verschillende activiteiten gebruik van vrijwilligers.  Het schoolbestuur (zie 3.1) heeft een verzekeringscontract afgesloten tot dekking van de burgerlijke aansprakelijkheid, met uitzondering van de contractuele aansprakelijkheid en voor verplaatsing van een naar een (vrijwilligers)activiteit van de organisatie en de vrijwilligers.  Ouders, die rijden voor Interscholen of voor een uitstap in klasverband, zijn dus verzekerd!!!  Meer info krijgt u op het schoolsecretariaat.
  • De organisatie voorziet in geen enkele vergoeding voor vrijwilligersactiviteiten
  • De school is aansprakelijk voor de schade die de vrijwilliger bij het verrichten van vrijwilligerswerk de school of derden schade berokkent, is hij enkel aansprakelijk voor zijn bedrog en zijn zware fout.  Voor zijn lichte fout is hij enkel aansprakelijk als die hem eerder gewoonlijk dan toevallig overkomt.
  • Een vrijwilliger gaat discreet om met geheimen die hem/haar zijn toevertrouwd.

Het vrijwilligerswerk houdt in dat de vrijwilliger geheimen kan vernemen ten aanzien waarvan hij gehouden is tot de geheimhoudingsplicht. Deze bepaling richt zich vooral tot vrijwilligers die actief zijn binnen telefonische hulpverlening zoals Tele-Onthaal, de Zelfmoordlijn en andere vormen van hulpverlening waarbij vrijwilligers in contact komen met vertrouwelijke informatie. Op vrijwilligers die actief zijn binnen scholen is deze bepaling in beginsel niet van toepassing.


{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x